Persoonlijk

Wat ik heb geleerd in mijn 20e levensjaar

23 augustus ben ik jarig en word ik 20, en als je even naar de datum kijkt, zie je dat dat al bijna is. Tijd om dus even terug te kijken naar wat ik dit levensjaar allemaal geleerd heb.

Dit jaar heb ik misschien wel een van de belangrijkste dingen geleerd. Ik weet nu dat ik écht goed op mijn grenzen moet letten, omdat het anders slecht met me gaat en er moeilijker uit kom. Het toppunt was natuurlijk mijn opname op de PAAZ. Ik vond het heel vervelend, maar achteraf heb ik er zoveel meer uit gehaald en dat terwijl het eigenlijk maar een time-out opname was. Rust is gewoon heel belangrijk voor je lijf én voor je hoofd.

Ook begon ik dit jaar met leren zorgen voor mezelf. Door middel van afleiding, noodmedicatie en steun zoeken. Ik vind dit nog steeds enorm moeilijk, maar het begin is er. Op de momenten dat het oké gaat lukt het me wel, maar zodra het echt slecht gaat vind ik dit nog heel lastig. Maar misschien moet ik ook niet te hard van stapel lopen en accepteren dat het nu nog even in mindere mate aanwezig is. Work in progress!

Ik heb geleerd dat ik een oké persoon ben, ook al voelt dat nog niet altijd zo en is een deel van mijn hoofd daar niet helemaal mee eens. Ook dit kan ik op betere momenten steeds meer voelen, maar ik merk het vooral in contact met anderen. Ik geloof mensen meer als ze lieve dingen tegen of over me zeggen want waarom zouden ze dat zeggen als ze dat niet menen?

Ontspanning. Het magische woordje wat me vooral de laatste maanden zo heeft geholpen. Die musical, op bed met een boek, afspreken met vriendinnen, puzzelen, kleuren, swaps maken, in de Action shoppen. Heerlijk! Een beetje me-time. En weet je, dat mag en verdien ik gewoon! 🙂

Verder heb ik geleerd dat ik me sneller moet weren tegen mensen die een negatieve vibe hebben. Dat klinkt heel makkelijk, maar dat vind ik heel moeilijk. Ik merk dat ik niet alleen minder snel deze mensen opzoek als ik ze tegenkom, maar ze ook sneller weer uit mijn leven ‘gooi.’ Niet dat ik wil zeggen dat je nooit negatief mag zijn. Maar ik heb er persoonlijk veel last van als iemand altijd negatief over alles is. Ik weet nu dat ik daar niet gelukkig van word en dat ik die mensen ook niet plezier als ik me constant loop te irriteren. Een win-winsituatie dus! Kiezen voor jezelf.

Nu ik zo terug kijk heb ik misschien wel hele belangrijke dingen geleerd dit jaar. Ik heb meer inzicht gekregen in hoe mijn hoofd werkt en wat ik er tegen kan doen als het minder gaat. Een fijner leven in richten voor mezelf, om het wat dragelijker te maken.

Op naar nog zo’n leerzaam jaar met veel mooie, nieuwe stappen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *