Uncategorized

Wat je wel en niet kan eten na een keelamandel-operatie

Woensdag 21 september ben ik geopereerd aan mijn keelamandelen. Daarvoor heb ik veel gegoogled over wat ik wel en niet zou kunnen eten, maar ik kwam er weinig wijs uit. Zo min mogelijk melkproducten, want dat bevorderd de slijmproductie. Maar verder? In dit artikel geef ik je mijn tips van wat fijn en handig is om te eten!

Meestal moet je de eerste dag beginnen met koud vloeibaar voedsel. Eigenlijk zag ik alleen vla als optie, maar omdat ik zo’n honger had ben ik toch maar koud, iets minder vloeibaar voedsel gaan eten. Dit moet je natuurlijk niet doen als je je er niet goed bij voelt, maar bij mij heeft het erg geholpen. Ik at een witte boterham zonder korstjes, met smeerkaas. Smeerkaas valt mee qua bevordering van de slijmproductie, plakt niet zo en is makkelijk om weg te slikken. Ik heb de boterham in kleine stukjes gesneden, zodat ik niet hoefde te happen en dat scheelde me heel veel pijn.

Verder kon ik vanaf de tweede dag een roerei eten. Extra geroerd, zodat er heel veel kleine stukjes zijn. Omdat het zo klein is, is het makkelijk weg te slikken, het vult goed en ik vond het ook nog lekker. Tip: GEEN peper en zout erop doen, dat prikt namelijk als een malle in je keel.

Na enkele dagen kon ik ook een kant-en-klare pannenkoek eten uit de supermarkt. Persoonlijk koos ik voor JAN, omdat die zeer smaakvolle pannenkoeken hebben. Om het iets zoeter te maken heb ik er een klein beetje fijne suiker op gestrooid en daarmee 30 seconden in de magnetron gedaan. Zo smolt de suiker en was het niet te warm voor je keel. Wat was ik blij dat ik dat kon eten!

Als lekker tussendoortje heb ik een stukje slagroomtaart op. Ik moest wel opletten met de hoeveelheid voor het slijm in mijn keel, maar het was zacht genoeg om door te slikken. Maar een cakerol (in mijn geval van de jumbo) is daarvan een fijne variant, omdat daar geen slagroom op zat maar wel net zo lekker is!

Wat minder goed ging, was soep. Mijn moeder had speciaal voor mij tomatensoep met zo min mogelijk peper en zout gemaakt, minder lekker, maar wel te eten. Helaas prikte de structuur en had ik al snel veel meer keelpijn. Ook Cup-A-Soup deed het niet goed, een mooi idee. Maar veel te zout en daarmee niet fijn voor je keel.

Simpele dingen zoals aardappelpuree uit een zakje leek me ook wel wat, maar dat was helaas een flinke tegenvaller. Het plakte enorm en zette mijn keel volledig dicht waardoor ik het zelfs benauwd kreeg. Die is dus duidelijk af te raden.

Je moet natuurlijk zelf goed aanvoelen hoe en wat je eet, want wat voor mij hielp, zou voor een ander misschien niet helpen. En voelt het niet goed, kan je het beter laten staan dan toch opeten. Als het te veel pijn doet na het eten helpt een ijsje of een ijsblokje vaak om het slijm of branderigheid wat weg te vagen, zo kan je toch de dingen proberen waarvan je denkt dat ze misschien wel te eten zijn.

Wat aten jullie na de operatie aan je keelamandelen?

Join the discussion

 1. Madelon

  Vervelend dat het een beetje testen en uitzoeken is met wat je wel en niet kan eten. Ik ben geopereerd aan mijn keelamandelen toen ik vrij jong was en at vooral ijsjes, appelmoes en kwark. Mijn broer (die ook geopereerd was toen hij jong was) wilde helemaal geen ijs, maar at alleen maar chips. Geen idee of dat pijnloos ging, het is maar waar je zin in hebt haha!

 2. Roos

  Hi Marleen,
  Wat fijn om dit even te lezen. Ik ben afgelopen maandag geopereerd en ik kan nog steeds niets eten helaas. Meer dan een bakje vla gaat er niet in waardoor ik ook langzamer opknap.

  Ik ga in ieder geval wel roerei proberen aankomend weekend. Dat klinkt onwijs lekker als je al 5 dagen niets anders kan eten.

  Thanks voor de tips!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *