My song of the week

My song of the week #4

In dit artikel schrijf ik over een liedje wat me raakt, inspireert, vrolijk maakt of wat dan ook, een (deel van de) songtekst, maar vooral wat het voor me betekent. Dit kunnen allerlei liedjes zijn, die wel binnen mijn straatje passen. Liedjes met herinneringen. Musical, Nederlandstalig, Engels, pop, rock, noem maar op. Stuk voor stuk mooie en betekenisvolle liedjes en dat deel ik graag met jullie.

Vandaag koos ik voor een liedje helemaal in mijn straatje, namelijk uit de musical ‘Joseph and the amazing technicolor dreamcoat.’ Het liedje, ‘sluit alle deuren maar.’

‘Sluit alle deuren maar
Doof alle sterren maar
Demp elk geluid
En verduister het licht

Spot maar en fluister maar
Haat en verstoot me maar
Keer mij de rug toe
Vergeet mijn gezicht

En ik lijd zonder bitterheid
Een dag of een eeuwigheid
Ik vraag niet om antwoord
Niet hier niet vandaag

Sloop al mijn dromen maar
Steel mijn geliefden maar
Kind’ren van Israel
Zijn nooit alleen

En de wanhoop nabij,
Zal ik sterk zijn en vrij
Want mij is een land beloofd
En daar ga ik heen

Geef mij dan een nummer
In plaats van mijn naam
Ontken mij, vergeet mij
Ik heb niet bestaan

Ik ben niet belangrijk
Ik ben maar een enkeling
Vermoord mij, begraaf mij
En laat mij vergaan’

Het is een liedje die ik vaak luisterde als mensen gemeen tegen me deden. Ik voelde me zo intens onnuttig, mislukt en slecht. Maar tegelijkertijd gaf dit lied me, naast herkenning, ook kracht. Ik zal sterk zijn en vrij. Misschien niet op dat moment, maar wel later.

Ik zat gevangen. In mezelf, in mijn leven, op mijn school en in mijn hoofd. Ik ben nog steeds niet vrij, maar we zijn op weg. Op weg naar de vrijheid. Al die mensen die me pijn hebben gedaan probeer ik te bannen uit mijn leven, ik leer het te verwerken en ermee om te gaan.

Nu, ook al voel ik dat niet 100 procent zo: Ik ben belangrijk, ik word niet zomaar vergeten. Het tegenbeeld van dit nummer wordt me gegeven. Ik word gezien, ik mag er zijn. En ik hoop dat ik dat, samen met de mensen om mij heen door kan zetten.

En voor alle mensen die zich nog wél als dit nummer voelen. Je staat niet alleen, je komt hier door en die mensen zijn het niet waard! Vecht, voor jouw plek, jouw leven en jouw geluk. Hold on!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.