Persoonlijk

Mijn doelen voor 2020

Het nieuwe jaar is al een weekje bezig en iedereen begint het nieuwe jaar met nieuwe voornemens. Eind vorig jaar besloot ik niet te gaan voor voornemens: immers ben ik elk jaar teleurgesteld dat het nooit loopt zoals ik wil. ‘Geen behandeling meer nodig hebben,’ tja. In zekere zin heb ik daar geen invloed op. Dus besloot ik doelen te gaan stellen, haalbare doelen om precies te zijn. Het kostte me wat weken werk om de juiste uit te kiezen, maar uiteindelijk ben ik nu helemaal klaar voor het nieuwe jaar en deel ik mijn doelen voor 2020 met jullie.

Motto
Mijn eerste en belangrijkste doel, is eigenlijk geen doel maar een motto. ‘Dag voor dag, stap voor stap.’ Ik vind vooruitkijken en plannen heel fijn, maar de teleurstelling die er is, is het eigenlijk allemaal niet waard. Met mijn klachten weet ik dat er momenteel niet zoveel te plannen is, dat ik elke dag moet bekijken wat lukt, dat elk stapje richting een fijn leven weer een stapje is. Ik leg de lat standaard te hoog, maar nu duw ik hem zelf naar beneden: ik mag er ook zijn op mindere dagen.

Diploma
Ik wil dit jaar heel erg graag mijn havo-diploma halen. Ik ben goed op weg en het leren gaat in vlagen een stuk beter, de twee vakken klinken elke maand een klein tikkeltje haalbaarder. Ik heb meer vertrouwen in mezelf en ik leer steeds beter niet te veel druk op me te leggen voor mijn schoolprestaties: het werkt. Mijn stresslevel is minder en daarmee gaat het leren soepeler. Na 10 jaar hoop ik eindelijk half juni te kunnen zeggen dat ik geslaagd ben voor de havo. Het was een lange weg, maar met heel veel wilskracht ben ik erachter dat je uiteindelijk heel erg ver komt!

Contacten
Ik moet zeggen dat ik de afgelopen jaren veel vriendinnen behoorlijk verwaarloosd heb. Sommigen van hen zijn zelf ook afgehaakt en dat begrijp ik volkomen, andere vrienden blijven betrokken. Het lukt me steeds vaker om iets beter contact te leggen. Misschien niet in een groep, wel individueel. Dit jaar hoop ik met een aantal van hen gewoon gezellig een drankje te kunnen doen op een terrasje, bijkletsen. Want misschien staat mijn leven grotendeels stil: hun leven totaal niet en ik heb ze graag weer meer in mijn leven.

Heldin op Sokken
Al sinds juli 2015 schrijf ik op deze website, die heldin op sokken ben ik nog steeds. In die jaren van schrijven heb ik erg veel ideeën opgebouwd die ik uit wil werken. De plannen liggen er al, de uitvoering was het afgelopen jaar ver te zoeken. Dit jaar hoop ik er eindelijk echt mee aan de slag te gaan en ‘Heldin op Sokken’ officieel in te schrijven als een bedrijf. Meer en structureler bloggen, uitbreiden en mijn einddoel is een kleine webshop bijvoegen aan de website: Een webshop vol hoop. Of dat allemaal dit jaar lukt, weet ik niet en dat is ook niet mijn doel. Het begin maken, dat zou ik dit jaar wel enorm tof vinden!

Rijlessen
Zo’n 3 jaar geleden alweer heb ik mijn eerste, en laatste, rijles gehad. Ik wilde heel graag eens achter het stuur zitten, maar door de medicatie die ik toen slikte was het helaas niet mogelijk om mijn rijbewijs te halen. Ondertussen ben ik bijna een jaar van die medicatie af en zou het dus in theorie kunnen. Dit jaar wil ik heel graag weer starten met rijlessen. Of dat rijbewijs er dit jaar dan al in zit? Geen idee en dat maakt niet uit. Stapje voor stapje, ook hierin. En het feit dat ik aan rijlessen ga beginnen zou al een ongelofelijke stap zijn.

Fotograferen
Afgelopen jaar heb ik veel met mijn camera geprobeerd en ontdekte ik steeds meer dat ik soms best mooie foto’s maak. Ondanks dat het geen groot doel is, wil ik er wel iets meer mee gaan doen. Of dat nu een kleine cursus is, of een keer in de maand zelf op pad puur voor de foto’s, dat weet ik nog niet. Maar dat ik er iets mee wil gaan doen, dat heb ik wel duidelijk!

Rust en ontspanning
Als laatste van de lijst wil ik rust en ontspanning toch nog op mijn lijst zetten. Voor de meeste mensen hoeft dit geen doel te zijn: ik vind het echter heel erg lastig om voor mijn vrije tijd te kiezen en soms gewoon even niks te doen. In de kerstvakantie heb ik erg gemerkt dat soms een dagje alleen maar Netflixen wonderen doet aan mijn stemming en lijf. Ik hoef niet elk moment dat ik energie en tijd heb iets nuttigs te doen. Ik mag best genieten van het leven, er een momentje voor mezelf van maken. Alleen maar doordraven werkt voor niemand en zeker niet voor iemand die chronisch ziek is.

Als ik zo terugkijk heb ik een hoop doelen voor komend jaar, maar wel doelen waarvan ik denk dat ze haalbaar zijn. Ze hoeven niet volledig af, zolang ik er maar mee begin: Dag voor dag, stap voor stap. Ik heb onwijs veel zin in en hopelijk staan me veel mooie dingen te wachten. Ik hoop vooral te kunnen genieten van de fijne momenten die ik wel heb en ik hoop dat jullie met mij mee doen!

Ik wens jullie allemaal een heel fijn, mooi en vooral gezond en liefdevol 2020!

Join the discussion

  1. nilo de roock

    “Dag voor dag, stap voor stap.” – De enige methode.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.