Persoonlijk

Terugblik 2019

Zoals elk jaar probeer ik kort terug te blikken op dit kalenderjaar. Toch merk ik dat ik het dit jaar ingewikkeld vind, omdat ik in het begin van het jaar zoveel hoop had op een mooi jaar en mooie plannen in het verschiet lagen. Toch liep de behandeling anders dan gedacht en zijn een aantal dingen die ik in 2019 wilde behalen, niet behaald. Ik zit daar soms best over te mokken, maar nu ik echt terugkijk zijn er ook dingen wel behaald. Ik neem jullie even mee het jaar in.

Van januari t/m april zat ik nog in de kliniek in Zeist. Waar ik eind 2018 nog heel erg vooruit leek te gaan, stortte dat begin 2019 in. We kwamen namelijk bij een stuk trauma (later vroegkinderlijk trauma genoemd) waarvan ik zelf niet eens wist. Mijn lichaam viel volledig uit en ik heb zelfs een aantal weken in een rolstoel gezeten. Het was niet gek, maar wel erg rottig. Ik weet nog dat ik me zo anders voelde in de kliniek met die rolstoel. Ik was vooral zo boos omdat het oneerlijk was, omdat daardoor een stukje therapie voor me stilstond. Toen ik weer kon lopen bleef het echter niet goed gaan. Ik had veel pijn en kreeg een chronische maagslijmvlies-ontsteking. Ik viel in een aantal maanden ruim 22 kg af en ik lag vaak ziek op bed. De behandeling is daardoor uiteindelijk gestaakt: mijn lichaam kon niet meer.

In de eerste weken dat ik weer thuis was, kwam ik meteen in een enorme hectiek terecht. We gingen verhuizen van een appartement naar een eengezinswoning. Met wat lieve vrienden die kwamen klussen en regelmatig liggend op een ligbedje in het nieuwe huis, werd het langzaam meer van ons. De verhuizing heeft me veel stress opgeleverd, maar het helpt nu wel dat ik niet meer altijd een trap af moet wil ik mijn huis uit kunnen komen. Daardoor loop ik makkelijker even een klein rondje buiten.

Als bikkel werkte ik, ondanks mijn klachten, nog regelmatig in de wereld vol wonderen. Uiteindelijk kreeg ik zelfs een vast contract aangeboden waar ik de Efteling onwijs dankbaar voor ben. Helaas ging het eind juli echt niet meer omdat ik nauwelijks eten binnenhield en zo zijn we mijn werkdagen in gaan korten.

Ik schreef me opnieuw in op school om mijn laatste twee vakken op de havo af te ronden, waarvan ik de eerste twee periodes zo goed als overleefd heb en zelfs een 7 voor mijn Engelse toets haalde! Het is een constant gevecht om te leren, het hier-en-nu erbij te houden, maar het lukt me. Langzaam krijg ik het vertrouwen in een diploma en daar ben ik onwijs dankbaar voor.

Qua therapie is er helaas veel veranderd. Na mijn stop in de kliniek heb ik gelukkig nog een tijd begeleiding gehad van mijn behandelaar daar. De intakes die ik heb gehad op andere plekken verliepen helaas niet heel soepel omdat ik ‘te complex’ ben, niemand durft mijn trauma met me aan te gaan. Ik ben doorverwezen naar het FACT en ondanks dat we merken dat deze ondersteuning niet voor mij gaat werken op dit moment, is het wel een goede tussenweg totdat er iets nieuws is gevonden. Er kijken veel mensen voor me naar een geschikte plek, waardoor ik de hoop nog niet honderd procent heb opgegeven.

Maar het mooiste van dit jaar waren misschien toch wel weer de musicals en alle dagen met vrienden. Dat helpt me er dag-in-dag-uit doorheen. In totaal stonden er dit jaar 23 musicals in mijn agenda en nog twee dingen in het theater die niet onder musical bestempeld kunnen worden. De gezellige dagjes uit met vrienden, mijn verjaardag vieren in Toverland en de avond in de Efteling, de musical sing-a-long, heerlijke La Cubanita-‘dates’ en onwijs toffe, goede en mooie gesprekken. Mijn naam op de muur in een boekhandel bij een terugblik op het boek van dsmmeisjes waar ik helaas niet bij kon zijn. Allemaal mooie dingen waar ik een enorme glimlach van krijg als ik erop terugkijk. Wat dat betreft was het niet alleen een rot jaar en daar wil ik graag mee afsluiten.

Er ging veel niet zoals gepland, maar eigenlijk maakt dat niet uit. Ik ben er nog, ik strijd nog en dat is wat telt. En in 2020 zien we wel weer wat er allemaal van gaat komen, maar ik hoop vooral heel erg veel mooie dingen.

Ik wens jullie een hele fijne jaarwisseling en tot volgend jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.