Persoonlijk

Wat ik heb geleerd in mijn 20e levensjaar

23 augustus ben ik jarig en word ik 20, en als je even naar de datum kijkt, zie je dat dat al bijna is. Tijd om dus even terug te kijken naar wat ik dit levensjaar allemaal geleerd heb.

Dit jaar heb ik misschien wel een van de belangrijkste dingen geleerd. Ik weet nu dat ik écht goed op mijn grenzen moet letten, omdat het anders slecht met me gaat en er moeilijker uit kom. Het toppunt was natuurlijk mijn opname op de PAAZ. Ik vond het heel vervelend, maar achteraf heb ik er zoveel meer uit gehaald en dat terwijl het eigenlijk maar een time-out opname was. Rust is gewoon heel belangrijk voor je lijf én voor je hoofd.

Ook begon ik dit jaar met leren zorgen voor mezelf. Door middel van afleiding, noodmedicatie en steun zoeken. Ik vind dit nog steeds enorm moeilijk, maar het begin is er. Op de momenten dat het oké gaat lukt het me wel, maar zodra het echt slecht gaat vind ik dit nog heel lastig. Maar misschien moet ik ook niet te hard van stapel lopen en accepteren dat het nu nog even in mindere mate aanwezig is. Work in progress!

Ik heb geleerd dat ik een oké persoon ben, ook al voelt dat nog niet altijd zo en is een deel van mijn hoofd daar niet helemaal mee eens. Ook dit kan ik op betere momenten steeds meer voelen, maar ik merk het vooral in contact met anderen. Ik geloof mensen meer als ze lieve dingen tegen of over me zeggen want waarom zouden ze dat zeggen als ze dat niet menen?

Ontspanning. Het magische woordje wat me vooral de laatste maanden zo heeft geholpen. Die musical, op bed met een boek, afspreken met vriendinnen, puzzelen, kleuren, swaps maken, in de Action shoppen. Heerlijk! Een beetje me-time. En weet je, dat mag en verdien ik gewoon! 🙂

Verder heb ik geleerd dat ik me sneller moet weren tegen mensen die een negatieve vibe hebben. Dat klinkt heel makkelijk, maar dat vind ik heel moeilijk. Ik merk dat ik niet alleen minder snel deze mensen opzoek als ik ze tegenkom, maar ze ook sneller weer uit mijn leven ‘gooi.’ Niet dat ik wil zeggen dat je nooit negatief mag zijn. Maar ik heb er persoonlijk veel last van als iemand altijd negatief over alles is. Ik weet nu dat ik daar niet gelukkig van word en dat ik die mensen ook niet plezier als ik me constant loop te irriteren. Een win-winsituatie dus! Kiezen voor jezelf.

Nu ik zo terug kijk heb ik misschien wel hele belangrijke dingen geleerd dit jaar. Ik heb meer inzicht gekregen in hoe mijn hoofd werkt en wat ik er tegen kan doen als het minder gaat. Een fijner leven in richten voor mezelf, om het wat dragelijker te maken.

Op naar nog zo’n leerzaam jaar met veel mooie, nieuwe stappen!

Join the discussion

 1. Manouk

  Dag Marleen,

  Ik ben nu ook 20 (jij inmiddels niet meer haha) en omdat ik merk dat ik erg volwassen en serieus ben – heel anders dan mijn leeftijdsgenoten – vroeg ik me af of het oké is om zo te zijn, wat natuurlijk ook raar is om je af te vragen omdat je altijd precies oké bent zoals je bent. Ik vond je artikel via google en het gaf me rust om te lezen hoe ik dezelfde dingen heb geleerd als jij. Wat fijn dat ik niet de enige ben om op die manier naar de wereld te kijken. Wil het je nog een beetje lukken met het afstand nemen van negativiteit? Ik vind dat ook een uitdaging! But it’s all for the better 🙂
  Tof dat je zo open bent over jezelf!
  Liefs,
  Manouk

  • Marleen

   Hey Manouk,

   Echt een ongelofelijk late reactie van me, oeps. Het is zeker oké om anders te zijn. Ik weet nu achteraf dat ik iets té serieus ben in alles en al heel veel jaren. Dus ik moet nu leren wat meer ‘kind te zijn.’ En dat is allemaal goed. Ik liep met sommige dingen voor in mijn ontwikkeling omdat ik te snel volwassen ben geworden. Maar daarmee besef ik nu dat ik ook weer achterloop op andere dingen: en zo is het weer in balans. Iedereens proces en leven is anders en ondanks dat ik een hekel heb aan kind zijn én aan volwassen zijn, ik ben zoals ik ben. Ik ben er niet blij mee, maar het is wel oké.

   Ik kan wel iets beter afstand doen van negativiteit. Het raakt me wel nog erg, maar ik kan het (met wat hulp) relativeren en daarmee ook loslaten. Ik pas me niet meer 100% aan en zo kan ik zelf ook weer stapjes zetten. De ene dag gaat het beter dan de andere hoor, still working on that!

   Bedankt voor je lieve berichtje en op naar een nog mooiere groei voor ons allebei!

   Liefs,
   Marleen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.