psyche

Tips bij benauwdheid van mondkapjes

Gisteren is er per direct een dringend advies afgegeven om mondkapjes te dragen in publieke ruimtes zoals winkels, musea, gemeentehuizen. Voor sommige mensen is dat niet zo simpel als ‘gewoon op doen,’ door redenen als paniek en hyperventilatie, benauwdheid, triggers van trauma of andere redenen.

Toen de mondkapjes voor het eerst verplicht werden in het openbaar vervoer had ik daar enorm veel moeite mee en even dacht ik dat ik mezelf maar beter op kon sluiten. Ik heb last van chronische hyperventilatie en tegelijkertijd is iets voor mijn mond en neus een trigger voor mijn PTSS. Toch had ik weinig andere optie: Ik was afhankelijk van het ov om naar bijvoorbeeld therapie te gaan en zo zocht ik naar een uitweg om het dragen van een mondkapje zo makkelijk mogelijk te maken.

In de afgelopen maanden heb ik er langzaam maar zeker mijn weg in gevonden. Waar ik eerst moeite mee had om 5 minuten een mondkapje op te hebben, lukt het me nu minstens een half uur. Nu het op meerdere plekken verplicht wordt besluit ik mijn tips even op een rijtje te zetten, in de hoop dat iemand er wat aan heeft!

1 – Ga op zoek naar een mondkapje dat voor jou fijn is. Je hebt momenteel heel veel verschillende soorten en maten en voor iedereen ligt de keuze anders. Het was voor mij in het begin een grote zoektocht, omdat ik bij een aantal mondkapjes binnen 1 minuut al een paniekaanval kreeg. Uiteindelijk kwam voor mij een wegwerpmondkapje het beste uit de test, omdat ik minder het gevoel had dat er iets voor mijn gezicht zat en meer het gevoel had dat er zuurstof doorheen ging. Het blauwe is misschien niet zo fashionable, maar uiteindelijk heb ik liever het gevoel dat ik kan ademen dan dat ik er leuk bijloop. (Pas kwam ik overigens op internet ook andere kleuren tegen zoals wit en baby roze, er zijn dus zeker meerdere opties als je goed zoekt).

2 – Probeer met een mondkapje zoveel mogelijk door je neus te ademen. Als je door je mond ademt is de kans groter dat je gaat hyperventileren, Je krijgt dan meer zuurstof binnen dan nodig, waardoor je uiteindelijk juist minder zuurstof in je bloedt krijgt. Hierdoor kan je je beroerd gaan voelen en stijgt vaak het paniekerige gevoel waardoor je in een negatieve spiraal komt en juist nog sneller gaat ademen.
Daarnaast geeft door je mond ademen vaak een broeierig en warm effect, wat makkelijk blijft hangen in een mondkapje. Veel mensen ervaren dat als onprettig.

3 – Laat jezelf aan een mondkapje wennen. Ik ben begonnen met een moment van 5 minuten terwijl ik thuis op de bank zat, daarna 10 minuten en toen ben ik pas voor het eerst naar buiten gegaan. Pas weer een stapje verder ben ik met de bus gegaan. Langzaam maar zeker went je lichaam aan het dragen van het mondkapje en is het ook makkelijker uit te houden. Ik moet zeggen dat, los van het wennen, het me ook wat vertrouwen heeft gegeven dat ik niet meteen ergens anders in paniek schoot en op dat moment niet de bus uit zou kunnen gaan. Toen ik merkte dat het me zowel thuis als los buiten lukte, durfde ik de stap aan en ging het eigenlijk heel erg goed. Zo goed, dat ik hem maanden later nu op sommige momenten niet eens meer voel!

4 – Sabbel op een snoepje als je moeite hebt met ademen. Per toeval kwam ik erachter dat dit voor mij hielp en nadat ik dit met anderen gedeeld had, bleek het bij meerdere mensen te werken. Door een snoepje in je mond te hebben is het makkelijker door je neus ademen en ben je minder gefocust op je ademhaling. Sinds dat ik daarachter ben gekomen zorg ik dat er standaard een zakje Redband dropfruitduo in mijn tas zit wat me op diverse momenten geholpen heeft om mijn mondkapje op te houden op moeilijke momenten.

5 – Zorg voor afleiding. Deze tip is in een winkel misschien niet zo handig, maar op andere openbare gelegenheden kan het zeker helpen. Ook hierdoor ligt je focus minder op het mondkapje en je ademhaling. Zo heb ik standaard muziek op staan en kijk ik vaak iets van een filmpje, scroll ik door mijn social media en/of zorg ik voor een spelletje dat ik in de bus kan doen.

Deze tips hebben mij erg geholpen om, zelfs na mijn traumatherapie als mijn spanning heel hoog was, een mondkapje te kunnen dragen. Ik vind het nog steeds niet het leukste om te doen, maar ik vind het ook niet meer zo vervelend om er een op te zetten als in het begin. Dat is al een enorme winst en stiekem ben ik zelfs een beetje trots op deze overwinning, omdat ik in het begin dacht dat ik het nooit voor elkaar zou krijgen en mijn vrijheid daarmee kwijt zou zijn.

Ik hoop dat jij of iemand uit je omgeving iets aan deze tips heeft. Mocht je een toevoeging hebben, laat het dan gerust weten in de reacties. Ik ben benieuwd of dat anderen nog tips en tricks hebben om het ademen wat makkelijker te maken.

Het is nu zoals het is, maar samen komen we er doorheen. Blijf gezond en vooral: houd moed!

Heel veel liefs,

‘Heldin op Sokken’
Marleen

Join the discussion

 1. Casper van Cleeveld

  Chronische hyperventilatie heb ik ook last van gehad. Het kan een en ander ontregelen, maar door oefenen met ademhalen kun je het weer onder controle krijgen.

  Goed dat je deze tips geeft: je zet iets moeilijks om in iets leerzaams. Nog een tip misschien: mondkapje met patroon of afbeelding? (doe es gek :P).

  • Marleen

   Mocht jij een adresje weten waar je leuke wegwerpmondkapjes hebt met een printje of patroontje hoor ik het graag!
   Diegene die ik tot nu toe ben tegengekomen waren €2 per stuk en dat vond ik een beetje te veel van het goede. Mochten er ook hiervan betaalbare komen, dan doe ik graag mee! Maar voor nu ga ik toch liever voor betaalbaar comfort om het mezelf wat makkelijker te maken! 😉

   • Casper van Cleeveld

    Comfort is belangrijk, gelijk heb je. Heb helaas geen adres voor de mondkapje,s, maar ik verwacht dat dat er sowieso wel gaat komen. Keep your 👀 open 😊

 2. Pingback: Mondkapjes en autisme: info en tips - A-typist

 3. Pingback: Tips voor het fijner dragen van een mondkapje | psyche.tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.