therapie

De EMDR-intake

Zo’n anderhalve week geleden had ik een gesprek met een emdr-therapeute. Na lang overleg en een afwijzing bij Psytrec besloten we om EMDR te gaan proberen binnen de instelling waar ik op dit moment loop. Voor de intake was ik ontzettend zenuwachtig. Straks zou het ook hier niet kunnen, ben ik te zwak, te ingewikkeld.

Het gesprek zelf viel eigenlijk best mee, ondanks dat het erg zwaar was. We hebben mijn trauma’s doorgesproken. Lastig om alles omhoog te halen, maar eigenlijk zit het er altijd al. We bespraken een beetje wat het met me deed, maar eigenlijk wilde ik daar het liefste hard van wegrennen. Ik werd gewezen op het feit dat ik moet openstaan voor de emoties tijdens emdr, iets wat ik misschien wel het moeilijkst van allemaal vind.

Daarna bespraken we wat ik ongeveer kon verwachten en hoe het in z’n werk gaat. Iets wat voor mijn hoofd erg prettig is, omdat ik er dan minder over kan piekeren. Het klonk best haalbaar, totdat er werd gezegd dat we met het ergste beginnen. Een lichte paniek kwam over me heen, maar uiteindelijk kreeg ik mezelf redelijk snel gekalmeerd. Ik kan dit.

We gingen nog een klein lijstje door of ik echt wel klaar was voor de emdr. Het enige wat ingewikkeld bij me ligt is het uiten en voelen van emoties. We spraken af dat we het toch gaan proberen en dat ik heel hard ga proberen te werken om ze te uiten, om niet destructief te zijn. Immers, als dat niet zou lukken of als ik te destructief zou worden, zouden we moeten stoppen met de therapie. Wel zei ze erbij dat het dan niet mijn fout of falen is, maar dat het momenteel dan gewoon te vroeg voor me zou zijn.

Groen licht dus. We spraken wat af voor de volgende afspraken. Eigenlijk kon ik de week erna al beginnen. Maar ik besloot de rem erop te zetten. Ik heb nog geen nieuwe psycholoog toegewezen gekregen en ik wil een goed vangnet op hebben gezet voordat ik start. Ze zou er achteraan gaan en we plande de afspraken dus drie weken later: op 7 juni.

Ondertussen komt die datum steeds dichterbij en heb ik een psycholoog toegewezen gekregen waar ik komende donderdag de eerste afspraak mee heb. Ik vind het allemaal enorm eng en spannend, maar tegelijkertijd weet ik ook dat ik hier doorheen moet. En nu maar hopen dat ik de emdr aankan en dat het aanslaat. Ik ben zo klaar met al dat gedoe rondom hulpverleners. Let’s rock this!

Join the discussion

  1. Casper

    Hoi,

    Las via de telegraaf over je, en kwam op je site. Ik heb zelf ook EMDR gehad en het werkte echt. Ik wens je veel succes en wil je hierin bemoedigen, dat hebben we allemaal soms nodig! Heel veel succes!

    Casper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.