Aankomende maandag start ik een deeltijdbehandeling van 3 dagen in de week, 9 maanden lang. In dit artikel leg ik uit wat voor behandeling ik precies ga doen en hoe deze eruit gaat zien.
De deeltijdbehandeling die ik ga doen heet MBT, Mentalisation Based Treatment. Dit wordt gebruikt bij mensen met een emotieregulatiestoornis, of trekken daarvan. Om dat uit te leggen heb ik een beetje hulp nodig van onderstaande tekening.
Als je een emotieregulatiestoornis hebt, heb je moeite met mentaliseren, het kunnen begrijpen en verklaren vanuit achterliggende gevoelens, gedachtes, behoeften en motivatie van het gedrag van jezelf en anderen, of in therapeutische termen, het combineren van het ‘denken’ en het ‘voelen.’ De meeste mensen kunnen dit uit zichzelf combineren, maar mensen met een emotieregulatiestoornis zitten vaak in één van deze twee delen. Bij het voelen, zit je zoals het woord al zegt, helemaal in je gevoel. Het gevoel sleept je mee en je kan bijvoorbeeld alleen maar huilen. Als je in het ‘denken’ zit, voel je eigenlijk niks. Vaak voelen mensen zich dan leeg. Het combineren van deze twee delen is lastig.
De therapie bestaat uit verschillende onderdelen, verdeeld over de maandag, woensdag en donderdag. Op maandag heb ik mentaliserende cognitieve therapie, creatieve therapie en het opstellen van weekdoelen. Op woensdag hebben we een themabespreking, procesbespreking, en PMT (psychomotorische therapie) en op donderdag staat er een schrijfopdracht en groepspsychotherapie op de planning. Ook hebben we elke week een weekopening en een weeksluiting, en er tussenin de dagopening en de dagsluiting. Later zal ik wat uitgebreider in gaan op de therapie-onderdelen.
De therapiegroep bestaat uit 8 mensen met dezelfde soort klachten, een aantal daarvan heb ik al ontmoet bij de voortraject-groep en daarin merkte ik dat herkenning ook heel erg fijn is. Dat geeft (een heel klein beetje) rust, ik ben niet de enige met deze klachten.
Ben jij bekend met MBT?
Benieuwd wat het resultaat is van het MBT-traject. – Hopelijk staat dat verderop in de blog.