therapie

Freezlab: mijn ervaring

Toen mijn broer fanatiek ging kickboksen, kreeg hij het advies om een keer naar Freezlab te gaan in Amsterdam. Na wat op de site gelezen te hebben, vond hij het ook wel iets voor mij met mijn lichamelijke klachten. Uiteindelijk gingen we met z’n vieren; mijn broer, schoonzus, moeder en ik. In dit artikel lees je wat het is, hoe ik het ervaren heb en wat de gevolgen ervan waren.

Bij Freezlab wordt cryotherapie gedaan, je lichaam blootstellen aan extreme kou. Dat is goed voor je immuunsysteem. Je gaat voor drie minuten in een ruimte van -110 graden. De intense kou voel je niet zo intens, doordat de luchtvochtigheid in die ruimte nihil is. Het zou helpen tegen chronische pijn, reuma, eczeem en zelfs tegen depressies (en nog veel meer) doordat je verschillende stofjes aanmaakt.

Vol goede moed gingen we dus naar Amsterdam. Hoopvol, zou dit dan hét wonder zijn tegen mijn pijn? Na eerst een kleine check-up te hebben gehad van je hartslag en bloeddruk, mochten we ons omkleden. Je gaat in die ruimte namelijk in je badkleding. Ook kreeg je sloffen van hen.

Na even te hebben gewacht, werden we naar binnen geroepen. We kwamen in een soort voorruimte. We kregen een korte uitleg over hoe het in zijn werk zou gaan en daarna kregen we mondkapjes, oorwarmers en handschoenen voordat we de eerste ruimte in mochten.

In de eerste ruimte was het ‘maar’ -60 graden, daar kon je lichaam even wennen aan de koude temperatuur. Na 30 seconden werd er op de deur geklopt, het teken om door te gaan naar ruimte nummer twee. De ruimte van -110 graden. KOUD! Er stond een muziekje op en zo stonden we met z’n vieren een beetje te dansen om het enigszins warm te houden. Echter kreeg ik wel wat last van mijn ademhaling, omdat ik moeilijk door mijn neus kon ademen. (Immers, dit klinkt heel fout, sorry not sorry; mijn snot bevroor letterlijk). Het was afzien, maar na 2,5 minuut konden we eindelijk de ruimte verlaten.

Buiten de ruimte snel weer mijn badjas aan en daarna sprongen we ons warm op de trampolines die er stonden. Echt warm werd ik niet, dus ik was blij dat we weer konden omkleden en er wat warms om mijn benen zat.

Toen we weer aangekleed waren merkte ik dat mijn pijn enorm begon te stijgen. Ik wist dat kou een trigger was, maar doordat er op de site stond dat het goed was voor mensen met chronische pijn, leek het me dat het effect dus niet zo groot zou zijn omdat je snel weer warm werd.
Helaas, de uren daarna werd het alleen maar erger en ik was blij toen we thuis waren en ik even op de bank kon liggen. De dagen erna bleef de pijn maar stijgen en zelfs met tramadol was het niet te harden. Maandag heb ik me zelfs ziek gemeld op het werk omdat ik nauwelijks mijn bed uit kon komen. En dat terwijl ik me nooit ziek meld voor de pijn.

Voor een goed effect zou ik het vaker moeten doen. Maar na deze ervaring heb ik besloten er toch van af te zien. Dit geeft zoveel ongemak dat mijn hoop op verbetering is vervlogen. Maar oh, wat hoop ik dat het andere mensen wel helpt!

Ben jij ooit naar Freezlab geweest? Of zou je het willen proberen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.