Uncategorized

5 redenen om toch antidepressiva te slikken

Omdat mijn dwang door therapie niet afnam en het eigenlijk alleen maar erger werd, werd er voorgesteld om te beginnen met medicatie. Ik heb heel lang nagedacht want eigenlijk wilde ik helemaal geen medicijnen maar uiteindelijk heb ik de stap toch genomen.

De medicatie die ik heb gekregen is een antidepressiva, maar met een iets hogere dosis werkt dit ook voor de dwang. Het duurde eventjes voordat we het juiste middel hadden wat voor mij werkte, maar ik ben er nu zo ontzettend blij mee! Twijfel je toch nog om antidepressiva te gaan slikken, zijn dit misschien de redenen die je over kunnen halen.

 1. Je hoeft niet alles zelf meer te doen
  Ik wilde altijd per se alles op eigen kracht doen, maar sinds ik antidepressiva slik gaat alles me net iets makkelijker af. Ik besef me nu vooral dat ik het al die tijd zonder mezelf alleen maar moeilijker heb gemaakt. Doordat alles nu ietsje makkelijker gaat kan ik ook beter werken aan dingen bij mijn psycholoog en kan ik het misschien over een paar jaar (?) weer op eigen kracht.

 

 1. Er zijn heel veel verschillende middelen.
  Voordat ik besloot om antidepressiva te slikken was ik heel erg bang dat het niet zou helpen en dat ik dus echt hopeloos verklaard kon worden. Gelukkig zijn er heel veel soorten middelen, dus als het ene niet werkt, kan je het andere proberen. Er is er vast wel een die wél voor jou werkt.

 

 1. Je hoeft geen/weinig last te hebben van de bijwerkingen.
  Bij het eerste middel dat ik kreeg had ik heel erg veel bijwerkingen en voelde ik me uiteindelijk alleen maar ellendiger. Toen ben ik overgegaan naar een ander middel waar ik bijna geen bijwerkingen bij had. Op elk middel reageer je anders en als je het goede middel vindt waarbij de bijwerkingen minder zwaar wegen dan wat je er voor terug krijgt heb je pas het goede middel te pakken.

 

 1. Het maakt niet uit wat anderen denken.
  Een van de redenen waarom ik eigenlijk geen medicatie wilde was omdat anderen dan vast dachten dat ik gek was. Soms ben ik daar nog steeds een beetje bang voor, maar ik besef me nu dat als ik er mee geholpen ben, het helemaal niet uit maakt wat anderen er over denken.

 

 1. Er gaat een wereld voor je open.
  Toen ik eenmaal de juiste medicatie had op de juiste dosis, ging er echt een wereld voor me open. Voor het eerst in tijden zag ik ook weer positieve dingetjes en had ik weer zin om dingen te ondernemen. Daarnaast kwam ik sneller uit dipjes, waardoor het leven iets dragelijker werd.

 

Wel moet ik er bij zeggen dat antidepressiva echt een hulpmiddel is. Het is geen wondermiddel, als je het slikt ben je niet ineens van je depressie verlost of heb je ineens geen dwang meer. Maar het is wel iets wat mijn leven een stuk makkelijker heeft gemaakt en ik kan iedereen die twijfelt het aanraden om toch een poging te wagen. Het is de eerste weken van het medicijn ontzettend bikkelen omdat je het effect nog niet merkt, maar áls je het juiste middel hebt en het is opgebouwd, dan is het het uiteindelijk echt waard!

 

Slik jij iets wat je leven iets makkelijker maakt?

Join the discussion

 1. Kim

  Bij mij heeft medicatie helaas niks gedaan, maar ik vind het super fijn om te horen dat het bij jou wél werkt! 🙂

 2. Marieke van Boxtel

  Hee Marleen,

  Ik vind het fijn om je blogs te lezen omdat ik er heel veel van mezelf in kan vinden. Het geeft me een gevoel dat ik niet alleen ben in deze wereld.

  Ga zo door!

  Xx Marieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.