Uncategorized

Recensie: Billy Elliot

DSC01515

Afgelopen woensdag, 22 juli, ben ik voor de tweede keer naar de musical Billy Elliot geweest.

Het verhaal gaat over Billy, een jongetje uit een achterstandsbuurt tijdens de Britse mijnwerkersstaking, die op boks-les zit en per ongeluk terecht komt bij de balletles. Daar ontdekt hij dat hij dansen eigenlijk heel erg leuk vindt. Hij komt de weken erna terug en zijn dans-juf ziet dat Billy veel talent heeft. Ze wil hem auditie laten doen voor het Koninklijk Nationaal Ballet, maar dit gaat niet door omdat zijn omgeving het niet ziet zitten dat Billy op ballet zit. Uiteindelijk gunnen alle mensen om hem heen het wel en schrapen ze alle centen bij elkaar om hem naar de auditie in Londen te laten gaan.

De musical zelf sprak me op het eerste gezicht helemaal niet zo aan, toch kreeg ik van iedereen terug te horen dat het echt een hele mooie musical was, waardoor ik er uiteindelijk heel erg graag naartoe wilde.

De eerste akte laat veel van de sfeer zien van de Britse mijnwerkersstaking, maar daarmee ook van de achterstandsbuurten. Er wordt erg veel in gevloekt. Ik heb er geen last van gehad, maar ik hoorde van meerdere mensen uit de zaal dat zij het net te veel vonden. Ik denk dat ze het iets hadden kunnen minderen zodat het wel de toon zette, maar dat er geen mensen in de zaal zich gaan ergeren.

De tweede akte vind ik het mooist. Sommige stukken zijn zo ontroerend dat de tranen je bijna in de ogen springen. De humor zit er nog steeds in, maar het sterke beeld van de staking wordt iets minder, waardoor er ook minder in gescholden wordt. Ik merkte dat ik erg meeleefde met Billy en vooral het stuk bij de auditie en met de moeder van Billy raken je enorm in het hart.

De musical heeft veel humor en droge grappen. De scénes met Opoe en Michael hebben de zaal het hardste aan het lachen gekregen. De leukste scéne vind ik die tussen Michael en Billy met de jurken. Het heeft veel pit, de lach-factor en daarbij is het een best pittige scéne voor de jongens met de combi zang en dans. Ze zingen een vrolijk nummer, dat ook nog een soort van boodschap heeft. ‘Wat is het toch fijn, om je eigen te zijn.’

Al met al kan ik deze musical zeker aanraden voor iedereen die nog twijfelt om te gaan, ik heb tot 2 keer toe helemaal zitten genieten in de zaal.

Ben jij al naar de musical Billy Elliot geweest?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.