Uncategorized

Wat je wel en niet kan eten na een keelamandel-operatie

Woensdag 21 september ben ik geopereerd aan mijn keelamandelen. Daarvoor heb ik veel gegoogled over wat ik wel en niet zou kunnen eten, maar ik kwam er weinig wijs uit. Zo min mogelijk melkproducten, want dat bevorderd de slijmproductie. Maar verder? In dit artikel geef ik je mijn tips van wat fijn en handig is om te eten!

Meestal moet je de eerste dag beginnen met koud vloeibaar voedsel. Eigenlijk zag ik alleen vla als optie, maar omdat ik zo’n honger had ben ik toch maar koud, iets minder vloeibaar voedsel gaan eten. Dit moet je natuurlijk niet doen als je je er niet goed bij voelt, maar bij mij heeft het erg geholpen. Ik at een witte boterham zonder korstjes, met smeerkaas. Smeerkaas valt mee qua bevordering van de slijmproductie, plakt niet zo en is makkelijk om weg te slikken. Ik heb de boterham in kleine stukjes gesneden, zodat ik niet hoefde te happen en dat scheelde me heel veel pijn.

Verder kon ik vanaf de tweede dag een roerei eten. Extra geroerd, zodat er heel veel kleine stukjes zijn. Omdat het zo klein is, is het makkelijk weg te slikken, het vult goed en ik vond het ook nog lekker. Tip: GEEN peper en zout erop doen, dat prikt namelijk als een malle in je keel.

Na enkele dagen kon ik ook een kant-en-klare pannenkoek eten uit de supermarkt. Persoonlijk koos ik voor JAN, omdat die zeer smaakvolle pannenkoeken hebben. Om het iets zoeter te maken heb ik er een klein beetje fijne suiker op gestrooid en daarmee 30 seconden in de magnetron gedaan. Zo smolt de suiker en was het niet te warm voor je keel. Wat was ik blij dat ik dat kon eten!

Als lekker tussendoortje heb ik een stukje slagroomtaart op. Ik moest wel opletten met de hoeveelheid voor het slijm in mijn keel, maar het was zacht genoeg om door te slikken. Maar een cakerol (in mijn geval van de jumbo) is daarvan een fijne variant, omdat daar geen slagroom op zat maar wel net zo lekker is!

Wat minder goed ging, was soep. Mijn moeder had speciaal voor mij tomatensoep met zo min mogelijk peper en zout gemaakt, minder lekker, maar wel te eten. Helaas prikte de structuur en had ik al snel veel meer keelpijn. Ook Cup-A-Soup deed het niet goed, een mooi idee. Maar veel te zout en daarmee niet fijn voor je keel.

Simpele dingen zoals aardappelpuree uit een zakje leek me ook wel wat, maar dat was helaas een flinke tegenvaller. Het plakte enorm en zette mijn keel volledig dicht waardoor ik het zelfs benauwd kreeg. Die is dus duidelijk af te raden.

Je moet natuurlijk zelf goed aanvoelen hoe en wat je eet, want wat voor mij hielp, zou voor een ander misschien niet helpen. En voelt het niet goed, kan je het beter laten staan dan toch opeten. Als het te veel pijn doet na het eten helpt een ijsje of een ijsblokje vaak om het slijm of branderigheid wat weg te vagen, zo kan je toch de dingen proberen waarvan je denkt dat ze misschien wel te eten zijn.

Wat aten jullie na de operatie aan je keelamandelen?

Join the discussion

 1. Madelon

  Vervelend dat het een beetje testen en uitzoeken is met wat je wel en niet kan eten. Ik ben geopereerd aan mijn keelamandelen toen ik vrij jong was en at vooral ijsjes, appelmoes en kwark. Mijn broer (die ook geopereerd was toen hij jong was) wilde helemaal geen ijs, maar at alleen maar chips. Geen idee of dat pijnloos ging, het is maar waar je zin in hebt haha!

  • Ttynke

   Hallo,

   Heel erg bedankt voor de tips.
   Momenteel erg zoekende naar wat ik wel en niet kan eten. Familie is erg lief voor me en maakt van alles klaar. Alleen stampoptzuurkool met zout was dus geen succes. Ook gehaktbal in stukjes en dan opeten helpt totaal niet.

   Ik hou het op ijsjes, vla en ijskoud water. Je valt er enorm veel van af en het is niet het beste om te doen maar het doet af en toe super veel pijn.

 2. Roos

  Hi Marleen,
  Wat fijn om dit even te lezen. Ik ben afgelopen maandag geopereerd en ik kan nog steeds niets eten helaas. Meer dan een bakje vla gaat er niet in waardoor ik ook langzamer opknap.

  Ik ga in ieder geval wel roerei proberen aankomend weekend. Dat klinkt onwijs lekker als je al 5 dagen niets anders kan eten.

  Thanks voor de tips!!

 3. Sandy

  Ik ben vorige week donderdag geopereerd aan de amandelen. Dezelfde dag kreeg ik 2 ijsjes te eten in het ziekenhuis. Thuis heb ik op vrijdag wat hutsepot gegeten en 2 boterhammen(zonder korst) met prepare erop. Dat ging tamelijk goed, maar daarna kreeg ik niets meer binnen en dit is tot vandaag nog steeds zo… Gewoon niets, ik krijg het benauwd. Ik heb er trouwens ook geen zin in. Hoop dat daar snel verandering in gaat komen, want voel me wel wat flauw.

 4. Daphne

  Hallo!

  Ik ben 8 februari geopereerd en ja het viel wel tegen! De eerste paar dagen leefde ik op koude bouillon met wit brood zonder korst en ijswater. Ik vulde 2 flesjes half met water en legde die in de vriezer, daarna pakte ik er 1 uit, vulde ik verder met water en dronk die op totdat alles bevroren was en wisselde dan weer met het andere flesje en deed de oude weer in de vriezer. Zo had ik altijd ijswater bij me. Verder werkte appelmoes en aardappelpuree niet voor mij dus na een week slecht eten en rechtop, zittend slapen (ik kon door de druk in m’n oren niet liggen) had ik geen energie meer. Dus ik ben bij de Etos vervangende vloeibare maaltijden gaan halen en dronk die met lactose vrije melk en ijsblokjes. Ik nam de smaak vanille en dat ging prima, nam er dan op een dag en kreeg daarvan weer wat meer energie, waardoor het herstel sneller ging.

  Op het moment (maandje later) kan ik weer alles eten en heb ik 1 week last gehad van mijn keel en in week 2 deden mijn oren echt super veel pijn. Gelukkig is dat nu ook over! Waar ik alleen nog mee zit is dat ik mijn smaak nog niet volledig terug heb. Had iemand anders dat ook?

  Hopelijk heeft iemand iets aan m’n tip 🙂

  Groetjes,
  Daphne

  • Paula

   Heb ik zeker wat aan, mijn dochter van 15 is gisteren geholpen en wat valt het tegen zeg. Koude opkikker en ijswater en af en toe een half waterijsje.. meer gaat echt niet. Haar oren doen echt heel veel zeer maar haar lijf kan de pijnmedicatie niet meer verdragen. Kan nog wel even duren lees ik nu 😯

  • Chantal

   Mag ik vragen hoelang je last hebt gehad van je oren? En heb je daar wat aan gedaan? Ik heb er ook echt heel veel last van. Kan er niet door slapen

 5. Marline

  Thanks voor je artikel! Zo fijn om hierover te lezen, zonder alle drama en horrorverhalen die je overal leest.

  Ik ben 2 dagen geleden geholpen en eerste dag veel ijsjes en koud drinken. En omdat ik zo’n trek had en daar ook flauw van werd ben ik gaan snuffelen in de kast. Gisteren een geprakt, gekookt eitje en spaghettini. Goed af laten koelen en beetje olijfolie erdoor. Ging ontzettend goed. Als toetje maar weer ijs…
  Ik heb yoghurt geprobeerd maar dat gaf nog best wat slijm. Ik zeker pannenkoeken van JAN proberen en we experimenteren nog even verder!

 6. Moniek

  Inderdaad eindelijk wat positievere reacties ipv de horrorverhalen.
  Ik ben gister geopereerd en ik moet gewoon eten anders word ik misselijk en ga ik overgeven. Boterham jam en smeerkaas gaat prima. De tip over ei zal ik vanavond ook eens proberen.
  Heb ook een kom koffie en thee af laten koelen. Dit wissel ik af met een paar slokken water tussendoor.
  Anders wordt het allemaal zo suf!

 7. Britt

  Ik ben dinsdag geopereerd en met de pijn medicatie gaat het aardig goed. Ik eet inderdaad brood met paté of jam. Gister heb ik een stukje zalm gebakken, dit ging ook goed. Gewoon een keer een andere smaak. Vandaag wilde ik inderdaad een ei koken of roerei maken. Ik heb vooral in de ochtend veel pijn, verder valt het mij reuze mee.

 8. Marilyne

  Ik ben gister geholpen goed daarna 2 batterijtjes en 2.5 liter ijswater gedronken en al het slijm wat je krijgt uitgespuugdhalf vakje vla gegeten. Dat w gong al veel beter2 bakjes cm en net 2 boterhammen zonder korstjes met smeerkaas gaat prima. Vanavond maar en roerei proberen denk dr voor iedereen anders is wat kan.

  • Beau

   Ik heb maandag mijn tonsillectomie gehad. De eerste dag heb ik koude pasta gegeten met olijfolie door… de eerste 2 dagen vielen best goed mee qua pijn de eerste nacht ben ik alsook in het ziekenhuis gebleven. Vanaf de moment dat ik thuis was ging het enkel afwaarts. Thuis eet ik in de ochtend een potje platte kaas. In de ochtend heb ik altijd zoveel pijn dat ik mijn pijnstillers inneem en terug ga slapen zodat ik “pijnloos” wakker wordt. In de namiddag eet ik als het lukt met de pijn koude pasta, heel zacht brood gesopt in koude thee, of brood gemengd met een eitje en wat melk en suiker en dit bakken in de pan dit is alsook een echte oppepper! Ik zal blij zijn als we een week of 2 verder zijn dat ik het achter me kan laten 😅

   • Sami

    Ik heb een vraagje, ik heb de operatie eergister gehad, maar voel me nu grieperig en misselijk. Hebben meerdere mensen dit?

 9. Yvonne

  Wat ik iedereen kan aanbevelen zijn potjes babyvoeding, daar zitten vitamines in en sommige zijn toch aardig van smaak, is bijna vloeibaar als je de eerste maanden potjes koopt.
  En verder natuurlijk ijs, vla en gekookt eitje

 10. Desiree

  Hier 4 dagen geleden tonsillen laten verwijderen. 1e dag enkel ijs en ijswater. Dag 2 vla en appelmoes toegevoegd. Dag 3 wat gepureerde zoete aardappel en avocado.
  Alles zonder kruiden want het prikt snel. Ook amper fruit, want de fruitzuren doen ook pijn. Hele zoete ijsjes prikken ook
  Gisteravond zachte zoete aardappel en rodekool geprobeerd, maar daarna toch wel veel pijn.
  Vandaag een scrumbled eitje gedaan en dat os inderdaad erg fijn.

  Verder voornanelijk pijn bij wakker worden als medicatie uit is gewerkt, met pijnstilling is het opzich wel te doen. Veel aan het slapen over de dag

 11. Nienke

  Afgelopen woensdag (20 mei) zijn mijn keelamandelen operatief verwijdert. Ik kon sinds ik van OK ben gekomen eigenlijk al de hele tijd goed praten en hier en daar soms wel wat pijn. ‘S nachts word ik vaak wakker met een zere keel en neem ik telkens kleine slokjes ijswater. ‘S ochtends dan ook veel pijn maar als de pijnstilling werkt is het dragelijk. De eerste dag en 2de dag na OK alleen appelmoes, waterijsjes en ijswater naar binnen gekregen. Daarna langzaam opgebouwd en zachte witte puntjes gegeten met smeerkaas en paté. Ook poffertjes lukte bij mij en een eierkoek en krentenbol gaan ook. Wel als in strak sta van de pijnstilling en ik doe er lang over met opeten. Een puntje met gekookt ei ging ook goed en lauwe/ koude bouillon ook. Ze raden chips hee erg af maar ik was echt toe aan iets zouts ipv alleen maar al die zoetigheid wat vaak zacht is. Dus heb ik van die hamkaas chipjes gegeten (4de dag na operatie). Helemaal zacht laten worden in mijn mond en dan door slikken. Ging goed en helemaal nergens last van gehad.

  Ik denk inderdaad dat het erg verschilt per persoon wat wel/ niet kan. Ik kan echt pas eten rond 2 á 3 uur. Daarvoor krijg ik er niks in en heb ik ook geen eetlust en veel pijn. Daarna kan ik tot een uur of 21.00 veel hebben en heb ik weinig last. Ik ben in deze 4,5 dag al zeker 1 kh afgevallen en heb sterke medicatie. Maar hierdoor denk ik wel dat bij mij meer “lukt”. Ik lees dat elk ziekenhuis andere medicatie voorschrijft. Ik mag 6X daags 500 mg paracetamol, 3X daags 1 Diclofenac en 3X daags 1 tramadol. Vooral tramadol is sterk, dit is namelijk een soort morfine achtige medicatie. Hierbij moet ik wel iedere ochtend 1 maagbeschermer innemen die ik ook heb gekregen. Dit omdat de diclofenac slecht op de maag kan vallen.

  Verder heb ik ook nog geen last gehad van mijn oren, misselijkheid of braken. Klinkt over het algemeen dus erg goed maar ik heb ook zeker mijn dalen waarin ik echt crepeer van de pijn.

 12. Char

  Hoi hoi!
  Ik ben 26 mei geopereerd aan mijn amandelen, ik had er helaas te makkelijk over gedacht.. water lukt echt niet bij mij… dus lauwe thee met honing, ik krijg hier wel slijm door maar het voelt heerlijk aan in de keel!
  Ook heb ik sinds dinsdag niks kunnen eten.. ik probeer het wel elke keer, maar helaas..
  Een broodje zonder korst lukt ook niet.. het is nu al 6 dagen geleden en ik heb niks kunnen eten, ja alleen waterijs… dit telt niet echt als eten vind ik 😂
  Ook vind ik mijn pijn stilling niet echt werken, dit is echt balen.. op de vijfde dag kreeg ik er opeens verschrikkelijke oorpijn bij… echt niet leuk.
  Ik merk nu wel dat ik steeds beter kan praten, misschien dat eten vanavond of morgen toch wel gaat lukken want ja honger heb ik nu wel 😬

 13. Lotte

  Mijn amandelen zijn 9 dagen geleden verwijderd. Vandaag begint het overdag een beetje beter te voelen. De ochtenden zijn zeer pijnlijk door de droge keel. Ik wordt meestal vroeg wakker, neem medicatie en ga dan nog even richting bed. Daarna gelijk flink glas ijswater!

  Eet tips : eierkoeken, scrambled eggs, kant en klare pannenkoeken, vla en van die maaltijd shakes met flink wat ijsklonten! Ook heb ik gister zelf courgette/broccoli-soep gemaakt met een beetje bouillon.
  Dont’s!! : aardbeien ijsjes, gazpaccio, groentensap, fruitsap, dit is allemaal veel te zuur!

  Laatste gouden tip waar ik vandaag (dag 9….) pas achter kwam: paracetamol zuigtabletten (meestal voor kinderen), werkt heel goed als je even pijnvrij wilt zijn!

  • Anik

   Ben zo blij dat er verschillende reacties zijn!
   30ste geopereerd en ook bij mij mijn amandelen verwijderd. Na OK vreselijke trek en heb ik yoghurt met honing gegeten(toen de verdoving nog best goed werkte) de dagen erna waren echt een ramp. Afgelopen 4 dagen niks kunnen eten, alles deed pijn of kreeg ik gewoon niet doorgeslikt zelfs water was soms lastig. Gisterochtend even kort naar het strand frisse neus gehaald, heerlijk! Op de terug weg maakte mijn vader een grapje over een ijsje halen, dus zo gezegd zo gedaan om 10 uur smorgens met een lekker koude milkshake bij de snackbar(echt een aanrader!!)
   Dag 5 nu dus heeft mijn oma stoofperen gemaakt met minder suiker etc, echt heerlijk zacht want ze glijden zo naar binnen. Verder is het afwachten, blijf eten proberen.

 14. Anna

  Lang leve de zetpillen.

  Eerste 2 dagen af en toe een raketjes en heel veel ijswater.

  Op de 2e dag knijpfruit (appel-aardbei) en daarna meteen ijswater om het te spoelen, schoon te maken.
  Ook een beetje aardappelpuree uit een zakje, meteen erna ijswater.

  Heel veel zin in eiwitten, ga zo roerei proberen!

 15. Anna

  Zetpillen!!

  Knijpfruit (zonder banaan)
  Afgekoelde Kamille thee met ijsblokjes
  Aardappelpuree en roerei afgekoeld
  Koude kant en klare pannenkoeken
  En veel ijs/ ijswater

 16. Miranda

  Wat een fijne tips allemaal!

  16 december ben ik geopereerd en het valt mij bijna een week later nog tegen hoeveel last ik ervan heb. Als tip kreeg ik mee om op de uitslaapkamer mijn pijn hoog in te schatten zodat er lekker wat pijnstilling ingespoten werd via het infuus. Eerste dagen thuis vooral veel rust en slapen (ik werd ook duf van de medicatie).

  Zetpillen zijn een hele fijne uitkomst! Verder had ik appelmoes in huis, bouillon met losse stukjes kip, rijst met ragout opwarmen en weer af laten koelen, veel ijsjes, ijswater, appelsap met water gemengd, pasta met olijfolie en een beetje pesto, brood zonder korsten met smeerkaas, na een paar dagen met veel trek in alles stukjes kaas gegeten en komkommer. Tip voor de eerste dagen is ook een icepack ophef keel te leggen om de zwelling van buiten aan te pakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.