Van zelfhaat naar zelfzorg

Van zelfhaat naar zelfzorg #1

Ik heb lang getwijfeld over dit artikel, maar er is meerdere malen naar gevraagd. Mijn weg van zelfhaat naar zelfzorg. Hoe gaat dat in z’n werk? Wat zijn mijn valkuilen? Wat gaat goed en wat helpt mij? Je leest het in mijn verslagen.

Het grootste struikelpunt is dat ik vind dat ik het niet verdien. Ik verdien geen liefde, geen rust, geen vrede, geen mooi gevoel, geen trots gevoel: Ik verdien niks goeds. De grootste zelfhaat die je kan bedenken, geen cel in mij vindt mij lief. Daardoor is het aardig ingewikkeld om lief tegen mezelf te zijn, om voor mezelf te zorgen. Want, hoe doe je dat als je dat eigenlijk nooit hebt gedaan?

Lief praten over mezelf was een te grote stap. Maar lief voor jezelf te zijn is stap 1, misschien ga je, door alle liefde, vanzelf van jezelf houden. Ik hoop het, want ik ben wel heel erg klaar met die zelfhaat. Ik wil gelukkig zijn met mezelf. Zo probeer ik me elke dag gewoon eten te geven, mijn haren te kammen voordat ik de deur uit ga en misschien wel het belangrijkste in mijn leven: rust en afleiding. Door mijn fysieke klachten heb ik veel rust nodig en door mijn mentale klachten veel afleiding om het niet nog slechter te laten gaan op al slechte momenten.

Ik moest aardig zoeken naar welke afleiding ik fijn vind en helpt op het moment dat ik me slecht en onrustig voel. Op zo’n moment moet ik bijvoorbeeld niet gaan tekenen, omdat ik dan zo boos en gefrustreerd wordt dat het niet lukt of niet zo mooi wordt dan dat ik zou willen. Wat me wel helpt is dingen waar je niet zoveel fout aan kan doen. Zo kwamen puzzelen en series kijken op het lijstje.

Uiteindelijk ben ik ook begonnen met diamond painten, dat maakt me ook erg rustig en in onrustige weken ga ik vaak erg hard. Het helpt me door de dagen te komen en het voelt nog enigszins als een nuttig werk. Afgelopen week heb ik voor het eerst een grote diamond painting afgemaakt en dan ben ik ook wel blij met het eindresultaat. Dat was misschien wel een hele grote overwinning, mezelf iets leuks gunnen.

Het rusten lukt me nog niet erg goed, ik ben vaak veel te laat waardoor ik al veel te veel pijn heb. Ik vind de combinatie van rust en afleiding ook erg ingewikkeld. Als het zowel fysiek als mentaal niet goed gaat weet ik niet zo goed wat ik moet kiezen, wat is het slimste? Wat helpt me het best? Die balans probeer ik nog steeds te vinden.

Al met al heb ik goede eerste stappen gemaakt om van mezelf te leren houden. Ooit hoop ik te kunnen zeggen dat ik het heb geflikt. En die strijd, die zal ik met jullie blijven delen.

Join the discussion

  1. Amanda

    Je verdient het ook meis om van jezelf te houden. Ik vind je vanaf dag 1 dat ik je volg al een groot kanjer.

    Je komt er wel. Neem vooral je tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.